Sarbatori locale

Comuna Bascov a fost un important nod de legatura pe drumurile spre Curtea de Arges sau Cetatea de scaun de la Campulung, ori spre Ramnicu Valcea si Bucuresti. Ea a ramas si azi o zona di intretaiere a marilor drumuri comerciale.

In hanurile din Bascov poposeau targovetii in drumurile lor spre marile centre comerciale ale vremii.
Curtea de Arges, Campulung si Pitesti au fost si sunt piete de desfacere si schimb de marfa intre locuitorii de la munte, cu produsele lor specifice – oi, cascaval, lana, cojoace, plocade, fructe, tuica, si cei din Bascov, apreciati pentru legumele si zarzavaturile de buna calitate, cum sunt si cei de la campie cu cereale.
Era si firesc ca influenta marilor zone folclorice de la Curtea de Arges si Campululg sa se resimta in aproape toate domeniile de activitate ale bascovenilor. Influenta a fost mai puternioca in procurarea si confectionarea costumului popular al femeilor. Bascovenii preferau Curtea de Arges deoarece distanta este mai mica, pe care-o parcurgeau cu caruta, direct pe sosea, sau cu trenul.

Costumele populare nationale au constituit imbracamintea de baza  a taranului roman.
Femeile si barbatii se duceau la biserica, la nunti si la alte petreceri imbracati in costum national, iar invatatorii mai in varsta il purtau cu mandrie la orele de curs.
Chiar la munca, pe camp, barbatii se imbracau in alb, pantaloni si camasa din tort nealbit care, prin spalari repetate, se albeau. Se incingeau cu chimir sau brau rosu. femeile purtau camasa alba cu trup din panza de casa, cu flori simple ori braul cojocului la gura camasii, pe maneci si la poale. Pe deasupra trupului purtau o fusta din bumbac, barhet, diftina, in general, de culoare inchisa, cu sort dinainte si basma. se inchingeau cu bete, In general, la munca in camp oamenii se duceau desculti. Iarna purtau ciorapi de lana. Femeile se incaltau cu gumari prin curte, ce ghete in zi de sarbatoare, iar barbatii cu opinci din piele de porc sau cu opinci din anvelope. Tinerii purtau bocanci. peste camasa, barbatii purtau pieptare, cojoace cumparate de la targul din Curtea de Arges, organizat in ziua Sf. Dumitru.
A rezistat influentelor cel mai frumos costum care ne reprezinta, fota, ia, poalele, betele si maramele din borangic, costumul traditional zonei de nord a judetului Arges.

Culoarea predominanta este negrul – fota neagra, mai rar rosie. fetele tinere preferau culorile deschise – roz, bleu, iar miresele, fota alba. Iile erau cusute cu negru, negru cu rosu, rosu. Mai rar culorile verde, maron, violet, galben. Predominau motivele geometrice.
Astazi gasim costum national la Caminele Culturale sau Casele de cultura care mai au echipe de dansuri romanesti, grupuri folclorice sau coruri. La populatie il gasim numai la persoanele foarte batrane.

Asistenta sociala

Social Media

Sari la conținut