Educatie

 In anii 1902-1903 gasim urmatoarele clase:

  • Clasa a V-a – 9 elevi – promovati – 2
  • Clasa a IV-a – 14 elevi – promovati – 11
  • Clasa a III-a – 7 elevi – promovati – 7
  • Clasa a II-a – 8 elevi – promovati – 5
  • Clasa I – 14 elevi – promovati – 14

    In 1904 s-a cladit la Bascov o scoala noua tip Casa Scoalelor. Aceasta scoala a functionat pana in anul 1908 cu un singur post de invatator.
In aceeasi perioada, scoala din Valea Ursului, functionaza tot cu un singur post de invatator.
Pregatirea scolarilor se desfasura toata ziua: dimineata se predau cursurile scolare, la pranz copii serveau masa in scoala, iar dupa amiaza copiii isi efectuau temele sub supravegherea invatatorului.
In perioada care urmeaza dupa 1900, cele doua scoli existente in comuna, la Bascov si Valea Ursului, tind sa se dezvolte, dar in conditii foarte grele. In Bascov, in privinta spatiului de scolarizare, pe la 1906 s-a terminat constructia localului nou de scoala cu trei sali de clasa si o cancelarie mica.
Dupa primul razboi mondial cele doua scoli au avut mult de suferit, deoarece in timpul ocupatiei trupelor Puterilor Centrale, acestea au transformat scolile de la Bascov si Valea Ursului in spitale de campanie, au distrus mobilierul si materialele din dotare, au deteriorat constructiile.
Intre anii 1961-1962 si 1964-1965 s-au construit noi sali de clada, scoala Bascov avand in prezent un numar de 8 sali, o cancelarie pentru profesori, un cabinet pentru director si secretar, o camera a pionierilor si o camera pentru pastrarea materialului didactic, un teren de sport in curtea scolii, o biblioteca cu 1972 volume si un lot scolar in suprafata de 7500 mp pentru efectuarea de lucrari practice agricole.
La Valea Ursului, spatiul de scolarizare, s-a limitat la cele doua sali de clasa construite in 1898 pana in anul 1961, cand prin contributie voluntara baneasca, s-a construit un nou local cu 4 sali de clasa, cancelarie pentru profesori, cabinet director, laborator.

Activitatea culturala din comuna Bascov
Inca de la aparitia primelor scoli de pe teritoriul comunei Bascov, invatatorii, “acesti academicieni ai satelor”, au incercat prin orice mijloace sa contribuie la patrunderea unor adevaruri stiintifice in randul taranilor si sa “distreze lumea”.
Activitatea culturala intensa se desfasura si in vacantele de vara. Aparusera “seminaristii” care-i invatau pe liceeni cantece frumoase ale unor compozitori consacrati; serbarile se bucurau de asistenta numeroasa, formata din bascoveni de toate varstele. Aceste serbari se terminau seara cu bal.

Asistenta sociala

Social Media

Sari la conținut